Undersøgelser af danskernes idrætsvaner
Der findes flere forskellige undersøgelser af danskernes idrætsvaner, som har hver sin tilgang og styrke i forhold til at uddybe emnet.
På denne side kan du finde viden om, hvad der karakteriserer disse undersøgelser:
- Danskernes motions- og sportsvaner fra Idrættens Analyseinstitut
- Danmark i Bevægelse fra Center for Forskning i Idræt og Civilsamfund (CISC) ved SDU
- Benchmarkundersøgelser fra DIF og DGI's fælles visionsprojekt 'Bevæg dig for livet'
Derudover finder du viden om:
- Danskernes generelle idrætsdeltagelse både historisk og i dag
- Hvordan danskerne organiserer deres idrætsdeltagelse
Hurtigt overblik over undersøgelserne af danskernes idrætsvaner
Denne tabel opsummerer de centrale karakteristika for de undersøgelser, der findes om danskeres idrætsvaner – herunder hvilken del af befolkningen, de kan sige noget om, deres idrætsfaglige temaer, deres fokus på idrætsområdet og en vurdering af deres primære styrker.
Tabel 1: Overblik over undersøgelser af idrætsvaner
Undersøgelse | Population | Idrætstemaer | Kernestyrke | Idrætsfokus |
Danskernes motions- og sportsvaner (Idrættens Analyseinstitut) | Børn og unge (3-15 år), voksne (over 15 år) | Generel idrætsdeltagelse, valg af aktiviteter, organisering, facilitetsbrug, motiver og barrierer, frivillighed, sociale forhold, udvalgte aktuelle idrætstemaer | Historiske analyser. Stort fokus på formidling. Fokus på børn og unge. Bred afdækning af temaer | Stort |
Danmark i Bevægelse (Syddansk Universitet, CISC) | Voksne (over 15 år) | Bevægelsesvaner i hjemmet, på arbejde, som transport og i fritiden. Motivation, muligheder og den sociale baggrunds betydning for bevægelse. | Stort respondentgrundlag. Analyser af forskelle mellem kommuner, befolkningsgrupper og enkeltstående bevægelsesaktiviteter. Stort fokus på formidling. | Stort |
Bevæg dig for livet benchmark (DGI, DIF) | 18-75-årige i BDFL-visionskommuner | Udvalgte temaer fra Danskernes motions- og sportsvaner | Historiske analyser. Årlige nedslag | Stort |
Kulturvaneundersøgelsen (Danmarks Statistik) | Voksne (over 15 år) | Generel idrætsdeltagelse, valg af aktiviteter, organiseringsformer, barrierer, frivillighed | Kvartalsvise nedslag. Delvist sammenlignelig med andre lande | Lavt |
Fællesskabsmålingen (VIVE) | 18-69-årige | Generel idrætsdeltagelse, frivilligt arbejde, foreningsdeltagelse | Fokus på socialt udsatte | Lavt |
Skolebørnsundersøgelsen (Statens Institut for Folkesundhed) | Børn og unge (5., 7. og 9. klassetrin) | Organiseret fysisk aktivitet (privat regi og forening kombineret) | Historiske analyser. Fokus på børn og unge | Lavt |
Oversigt over undersøgelserne
Danskernes motions- og sportsvaner
Idrættens Analyseinstitut har i en årrække lavet neutrale undersøgelser af danskernes idrætsvaner og har fra starten haft et kulturelt afsæt, hvor man udover den fysiske aktivitet også så på idrættens fællesskaber, frivillighed mm.
Det er en styrke, at både børn og voksne er blevet undersøgt siden 2007, der gør det muligt at lægge et historisk perspektiv og sige noget om udvikling over tid. Derudover er der er et bredt katalog af faste idrætstemaer, som går igen på tværs af undersøgelserne, som bliver suppleret med aktuelle temaer fra gang til gang. Undersøgelsen gennemføres med fire års mellemrum.
Læs mere om Danskernes motions- og sportsvaner på Idrættens Analyseinstituts hjemmeside
Danmark i Bevægelse
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) har siden 2020 indsamlet og formidlet viden om danskernes bevægelsesvaner i hjemmet, på arbejde, som transport og i fritiden.
Fokus var i den første undersøgelse på voksne (15+ år), men fra 2025 kommer børn i alderen 3-15 år også med. Den nye undersøgelse åbner op for at se på udvikling over tid blandt den voksne befolkningsgruppe.
Undersøgelsen har et stort respondentgrundlag, som gør, at den kan se på bevægelsesvaner internt i kommunerne. Dertil kommer, at Danmark i Bevægelse indsamler og formidler viden om kommunernes bevægelsespolitikker, mål og indsatser.
Undersøgelsen har fokus på at formidle til alle kommuner, organisationer og aktører, der arbejder med bevægelsesfremme i Danmark.
Læs mere om Danmark i Bevægelse hos SDU
Bevæg dig for livet benchmarkundersøgelser
DIF og DGI har i regi af visionen ’Bevæg dig for livet’ (BDFL) undersøgt deres ’visionskommuner’ årligt siden 2018. Undersøgelserne er foretaget blandt de 18-75-årige i de deltagende kommuner, og antallet af kommuner varierer fra år til år.
De årlige benchmarks kan således sige noget om udvikling over tid, men modsat Danskernes motions- og sportsvaner og Danmark i Bevægelse har undersøgelserne sværere ved at sige noget om idrætsvaner i hele den danske befolkning. Derudover er de historiske analyser begrænset af, at antallet og måske også karakteren af de deltagende kommuner ændrer sig over tid.
Viden om danskernes idrætsdeltagelse
Idrætsdeltagelsen historisk set
Idrættens Analyseinstitut har undersøgt danskernes idrætsvaner i 2007, 2011, 2016 og 2020 på en måde, som trækker tråde tilbage til Kulturvaneundersøgelsen, der startede i 1964.
Set i et langt historisk perspektiv har der været konstant vækst i andelen af danskere over 15 år, der opfatter sig selv som ’idrætsaktiv’. Tallet er steget fra 15 pct. idrætsaktive i 1964 til 64 pct. i 2007.
Figur 1: Historisk udvikling i andelen, der svarer ’ja’ til ’dyrker du normalt sport eller motion?’ (pct.)
Figuren viser idrætsdeltagelsen for voksne (15+ år) og børn (7-15 år).
Idrætsdeltagelsen blandt børn og unge i alderen 7-15 år er kun undersøgt i perioden 2007 til 2020, og her har andelen af idrætsaktive været nogenlunde konstant - fire ud af fem dyrker normalt idræt. Blandt småbørn i alderen 3-6 år dyrker 82 pct. idræt mindst én gang ugentligt.
For både børn og voksne er der små tegn på, at færre er idrætsaktive nu end tidligere. Nedgangen er dog ikke særligt stor og skyldes måske blot, at dataindsamling fandt sted i 2020 under coronakrisen.
Frem mod 2007 har der blandt voksne været en gradvis udligning i idrætsdeltagelsen på tværs af alder, så de ældre nu deltager i samme omfang som de yngre.
Forskellige måder at dyrke idræt på
Foreningslivet har historisk set været den dominerende ramme omkring danskernes idrætsaktiviteter. I 1998 var foreningsidrætten imidlertid blevet overhalet af den selvorganiserede idræt, som siden har været den klart mest udbredte måde at organisere idræt på. Denne form for idræt er f.eks., når man selv tager initiativ til at løbe en tur i skoven enten alene eller sammen med andre.
Figur 2: Historisk udvikling i organiseringsformer. Mindst én aktivitet i det pågældende regi inden for det seneste år (pct.)
Fra 2007 og frem har undersøgelserne også haft fokus på privat/kommerciel idræt, der f.eks. finder sted i private fitnesscentre. Her køber man sig adgang til privatejede faciliteter, modsat den selvorganiserede idræt, der foregår uden for kommercielle rammer.
Fra 2007 til 2020 har der blandt voksne danskere over 15 år været en tendens til, at foreningsidrætten har fået lidt færre deltagere, mens den private/kommercielle idræt omvendt vinder terræn. I den seneste undersøgelse fra 2020 dyrkede 33 pct. af de voksne danskere foreningsidræt, og 31 pct. dyrkede privat/kommerciel idræt.
Blandt børn og unge i alderen 7-15 år har der også været et fald over tid i antallet, der dyrker idræt i en forening, fra over 85 pct. i perioden fra 2007-2016 til 77 pct. i 2020. Den private/kommercielle idræt dyrkes af 22 pct. i den seneste undersøgelse, og det er højere end i 2007 (14 pct.) og 2011 (9 pct.).
For både børn og voksne gælder det dog, at den lavere foreningsdeltagelse i 2020-undersøgelsen kan skyldes coronakrisen.
De mest populære aktiviteter blandt voksne er gå- og vandreture, løb og diverse fitnessaktiviteter. Historisk er gå- og vandreture vokset markant i popularitet fra 2016-2020, styrketræning og yoga/pilates/afspænding er vokset støt fra 2007-2020, mens gymnastik omvendt har set lavere tilslutning i samme periode.
Blandt børn og unge er de foretrukne aktiviteter svømning, fodbold, løb og gang. Historisk set er styrketræning vokset i popularitet frem mod 2020, mens aktiviteter som fodbold, gymnastik og badminton har set faldende tilslutning over tid.
Idrætsvaner i dag
Den seneste undersøgelse af idrætsvanerne fra 2020 viste, at 57 pct. af voksne over 15 år og 80 pct. af børn og unge er idrætsaktive, idet de har svaret ’ja’ til spørgsmålet, ’dyrker du normalt sport eller motion?’. Derudover har 33 pct. af alle voksne dyrket mindst én aktivitet i en idrætsforening inden for det seneste år, mens det gælder 77 pct. af alle børn og unge.
Der findes som nævnt andre undersøgelser af danskernes idrætsvaner, som kan nuancere tallene for, hvor mange der er aktive, både generelt og inden for de enkelte organiseringsformer.
Danmark i Bevægelse viser f.eks., at 71 pct. af danskerne over 15 år har dyrket en idrætsaktivitet regelmæssigt – mindst én gang ugentligt – på et hvilket som helst tidspunkt inden for det seneste år. I samme undersøgelse har 28 pct. dyrket en sports- eller motionsaktivitet i en forening mindst én gang ugentligt inden for det seneste år.
Det er således svært at pege på ét konkret tal for, hvor mange danskere der er idrætsaktive generelt, og hvor mange der er aktive inden for forskellige organiseringsformer. Svaret kan variere på tværs af undersøgelser og beror blandt andet på, hvilke aktiviteter deres tælles med som idræt, samt tidshorisonten og intensiteten af aktiviteten – er det f.eks. inden for et år, og er det mindst én gang om måneden eller om ugen.