T&V

Holstebro Kommune har bygget en facilitetsstrategi ud fra grundige analyser

Holstebro Kommunes facilitetsstrategi fra 2021 hviler på et grundigt analysearbejde, der inddrager relevante aktører på området. Det har givet legitimitet omkring både proces og produkt. 

Holstebro Kommune lagde sidste hånd på at arbejdet med at udvikle en facilitetsstrategi i 2021, og forud for det gik en lang proces med at analysere kommunens faciliteter og brugernes behov, fortæller Henrik Zacho, der på daværende tidspunkt var kultur- og fritidschef i  kommunen, men i dag arbejder i Viborg Kommune.

”Forud for strategien lå der en dialog med politikerne om, hvilke ønsker de har til en facilitetsstrategi, og dernæst lå der et omfattende analysearbejde af kommunens faciliteter og brugernes behov”, siger Henrik Zacho.

”Vi fik dermed en brugervinkel på, men samtidig holdt vi det også det op mod alle de typer data, vi havde om økonomi, medlemsudvikling og mange andre ting.”

Denne del af arbejdet var ifølge kultur- og fritidschefen den tungeste og mest ressourcekrævende, men har også været hele arbejdet værd:

”Vi brugte lang tid på det, men det gav jo en legitimitet omkring både proces og produkt.”

“Vi kunne så omsætte det grundige analysearbejde til en strategi, der skulle fungere som et stillads for arbejdet med faciliteterne. Strategien holdt alle aktører samlet og sikrede, at folk brugte tiden på de rigtige opgaver, så det ikke stak i øst og vest”, siger Henrik Zacho.

På baggrund af analysen lavede man en handlingsplan for kommunens faciliteter, der skulle give facilitetsstrategien et liv i praksis, forklarer han.

Facilitetsanalysen er et solidt værktøj

Ifølge Henrik Zacho har det haft mærkbare positive effekter på de beslutninger, der træffes. Der er mange aktører på området og dermed også mange ønsker til faciliteter. Derfor har det ikke altid været lige nemt at navigere i, hvilke projekter man skal prioritere fremfor andre. Men her er analyseværktøjet brugbart.

”Hvor vi tidligere manglede noget viden for at kunne kvalificere ansøgninger i sagsbehandlingen, kigger vi nu mod vores facilitetsanalyse. Nu har vi et solidt analyseværktøj, vi kan bruge, og en viden, som vi bruger i alle de beslutninger, vi træffer,” fortæller han.

Det står altså klart for Henrik Zacho, at beslutningerne er blevet mere funderet i evidens.

”Jeg synes, at vi træffer bedre beslutninger. Vi arbejder mere strategisk med hele området, og det, synes jeg, er en kæmpe styrke i vores arbejde.”

På trods af det store arbejde med facilitetsstrategien, er arbejdet med idrætsfaciliteter og strategien i Holstebro Kommune fortsat hverken afsluttet eller uden udfordringer. Spørgsmålet er, hvordan man holder sig opdateret, så man også i fremtiden træffer beslutninger, der er funderet i viden om eksisterende faciliteter og behov.

”Der er et ret stort arbejde i at vedligeholde analysen. Man burde jo have et dynamisk analyseværktøj, som hele tiden har de nyeste befolkningsprognoser, de nyeste medlemstal mv. Udfordringen er den anden bølge af strategiarbejdet, som ikke har denne der bevågenhed, men  bare har den der vedligeholdelse af data. Det kræver lidt disciplin og prioritet.”

Læs mere om facilitetspolitikker og -strategier i vores videnstema

T&V Tema

Facilitetspolitikker